maandag 9 juli 2012

Voortgang kerk Ransdorp en Stadsherstel

Samenwerking met Stadsherstel

Sinds begin dit jaar is de kerk Ransdorp een belangrijk punt op de agenda van de Dorpsraad Ransdorp. In vervolg op de druk bezochte dorpsavond begin dit jaar heeft de Dorpsraad meerdere keren overleg gehad met Stadsherstel. In eerste instantie is hier de situatie rond de huidige exploitatie van de kerk met elkaar gedeeld als ook de betekenis van de kerk voor ons dorp en de  dorpsbewoners. Uitgangspunt is dat zowel Stadsherstel als het dorp de functie en huidig bestemming van de kerk willen behouden.

Stadsherstel is op zoek naar mogelijkheden om dit resultaat te verbeteren en verwelkomt samenwerking met in- en omwonenden. Ransdorp heeft op zijn beurt baat bij een een rustige exploitatie om er zo voor te zorgen dat de kerk zijn centrale rol binnen het dorp kan blijven behouden Op deze manier verkleint ook de kans dat Stadsherstel zich genoodzaakt voelt de kerk te moeten verkopen en/of een andere bestemming aan te vragen.

Het initiatief Kerk

De eerste gesprekken met Stadsherstel hebben geleid tot het initiatief  ‘KERK’ (Kansrijke Exploitatie Ransdorper Kerk) . KERK zal als spil optreden tussen Dorpsraad Ransdorp, in-en omwonenden en Stadsherstel en bestaat primair uit bewoners van Ransdorp. KERK richt zich op de volgende 3 punten:
  • 1. KERK stimuleert het zoeken naar gebruiksmogelijkheden van de kerk voor activiteiten die door het dorp gedragen kunnen worden.  Afgezien van een betere geldelijke exploitatie is publiciteit rond en om de kerk ook een door Stadsherstel gewaardeerd resultaat.
  • 2. KERK is een voor initiatiefnemers en in-/omwonenden van het dorp een gemakkelijke toegankelijke organisatie en voor Stadsherstel een vertrouwd aanspreekpunt. Zowel voor dorpsgenoten richting Stadsherstel als andersom.
  • 3. KERK wil ook als 'filter' kunnen functioneren. Eventuele exploitatie moet wel in een goede balans staan met de omgeving en omwonenden.

KERK heeft 5 leden (Willem Nas, Martin Kat, George Prins, Luc Klaassen en Leontien Bouchier) en zal eerst een jaar functioneren en zaken met Stadsherstel uitwerken om dan samen met het dorp te evalueren en het stokje over te dragen aan enthousiaste nieuwe leden.

1e Bijeenkomst KERK - CONCLUSIE
Na de eerste samenkomst van KERK is o.a. geconcludeerd dat de kerk voldoende bekend staat als trouwlocatie, maar dat de andere (gewenste) gebruiksmogelijkheden bij relevante doelgroepen nog bekendheid en ondersteuning behoeven. We zijn op dit moment met Stadsherstel in gesprek over hoe dit kan worden gerealiseerd. Tevens beogen wij meer duidelijkheid te krijgen in de prijsstelling.


Inbreng in-en omwonenden
Het is zeer welkom als Ransdorpers initiatieven willen ontwikkelen om de exploitatie van de kerk te verbeteren. Deze activiteiten moeten wel passen binnen de indicatieve prijsstelling. Initiatiefnemers kunnen zich melden bij een van de leden van KERK om hier verder over te spreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten