donderdag 5 juli 2012

Uitkomst enquête verkeerssituatie Waterland Oost

Eind April heeft op de blog een link naar een enquête over de verkeerssituatie in Waterland Oost gestaan. Deze is door 245 mensen ingevuld en ca. 17 daarvan komen uit het postcodegebied 1028, Ransdorp.
Als je kijkt naar de uitslagen waarin je je tevredenheid of ontevredenheid kon aangeven was men over het algemeen tevreden. De meeste mensen gaven de cijfers tussen de 6 en de 8. Deze vragen gingen over veiligheid en kwaliteit van het wegennet, zowel de wandel- en fietspaden als de rijbanen.

Er waren ook nog een aantal open vragen.

Bij de vraag; welk weggedeelte/kruispunt ervaar je als fietser het het minst veilig en waarom werd de Liergouw en de Poppendammergouw veelvuldig genoemd. De onveilige situatie wordt veroorzaakt door het ontbreken van fietspaden en relatief veel, zwaar en hard rijdend verkeer. Het kruispunt Dorpsweg/ Bloemendalergouw wordt als onveilig ervaren door hard rijdend verkeer en het slechte overzicht. De Dorpsweg Ransdorp wordt ook een aantal maal genoemd vanwege de smalle straat met veel geparkeerde auto's en het verkeer, auto's vrachtverkeer en tractoren die veel te hard rijden.

Bij de vraag op welke route de meeste knelpunten worden ervaren kwamen dezelfde straten en kruispunten naar voren. Men benoemd bij deze vraag ook de slechte kwaliteit van het asfalt en de voorbij racende wielrenners. Ook de breedte van de wegen wordt als een knelpunt ervaren. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid gemotoriseerd verkeer wat je passeert als fietser.

De wandelaars zijn over het algemeen tevreden en benoemen alleen het ontbreken van wandelpaden en de snelle wielrenners als knelpunt.

Aan de automobilisten werden dezelfde vragen gesteld. De Poppendammergouw, Liergouw en het dorp Ransdorp worden als onveilig ervaren. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid verkeer die er gebruik van maakt  tezamen met de (te hoge) snelheid die er gereden wordt en de geringe breedte van de wegen en onoverzichtelijke kruispunten. De weg tussen Ransdorp en Zunderdorp is een stuk breder en volgens sommige veroorzaakt dat het racebaan effect.

Bij de vraag "waar ervaart u het grootste tekort aan parkeerruimte" werd Ransdorp meerdere malen genoemd. Een aantal oplossingen werden aangedragen, zoals een parkeerplaats buiten het dorp en het verplicht stellen van parkeren op eigen terrein. Het brengen en halen met de auto van de kinderen van de Weidevogel levert ook grote parkeerproblemen en onveilige situaties op. Niet alleen voor de voetgangers en fietsers maar indien er op die momenten een ambulance, politie of brandweer met spoed door het dorp heen moet, is dat een groot probleem.

Het gebrek aan openbaar vervoer wordt ook genoemd, met name in de weekenden.

De Dorpsraad Ransdorp hoopt natuurlijk dat het Stadsdeel Amsterdam Noord iets constructiefs gaat doen met deze uitslag. Als hier meer over bekend is wordt dit op de blog geplaatst.


1 opmerking: