vrijdag 13 juli 2012

De Noordse Slang

De laatste jaren is er veel bedrijvigheid op het stukje groengebied tussen  Ransdorp en  Zunderdorp. Bij Stadsdeel Noord bekend als de Noordse Slang.
Eerst werd er aan de kant van de nieuwe gouw een soort loopbrug op het water gemaakt. Een jaar later werden er diverse poelen gegraven en het jaar daarop werden daar een pontje, nog een loopbrug over het water en 2 uitgeholde boomstammen waar water doorheen kon stromen, geplaatst. Het stromen van het water werd opgewekt door een zonnepaneel op een paal, die erbij werd geplaatst. Verderop werd een soort zitje gecreëerd op een aangelegd heuveltje.
In de zomers zag je hier een aantal kinderen uit Amsterdam Noord spelen.
In de winter van 2011 werden er opeens hekken om de speelplekken geplaatst.
De geruchten gingen toen al dat er vee in dit stuk natuurgebied zou komen.
In het voorjaar van 2012 kreeg de Dorpsraad van Ransdorp een stuk toegestuurd waarin het voorstel tot begrazing van de Noordse Slang stond.
In het voorstel wordt gesproken over het samengaan van een natuurlijke speelplaats voor kinderen, een honden-uitlaatterrein en het natuurbeheer laten uitvoeren door runderen, mogelijk in combinatie met een kleine kudde schapen.
De toegangshekken werden aangepast en begin juni zijn er 2 Dexter koeien losgelaten.


Dexters zijn een klein, primitief van oorsprong Iers ras. De mini-koeien danken hun naam aan een zekere heer Dexter. Deze man vestigde zich in 1750 in Ierland, dichtbij het graafschap Kerry in het zuidwesten van het groene eiland. De eerste Dexters werden in 1882 geëxporteerd naar Engeland. daar werd het ras populair parkvee van de Engelse adel. Hun makkelijk te hanteren formaat en prettige karakter hebben daar vast aan bijgedragen. 
De koeien zijn uitzonderlijk goede moeders. Zij verbergen hun kalveren vrijwel direct na de geboorte als er enige beschutting beschikbaar is. Zij produceren doorgaans voldoende melk voor twee tot drie kalveren en laten ook andere kalveren van andere koeien toe om te drinken.
Dexter koeien zijn altijd eenkleurig: of zwart, of rood of bruinachtig. Ze hebben horens die naar binnen of naar boven buigen. De dieren zijn maximaal 350 kg zwaar. Ze zijn winterhard en kunnen goed uit de voeten op wat meer drassig terrein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten