vrijdag 13 juli 2012

De Noordse Slang

De laatste jaren is er veel bedrijvigheid op het stukje groengebied tussen  Ransdorp en  Zunderdorp. Bij Stadsdeel Noord bekend als de Noordse Slang.
Eerst werd er aan de kant van de nieuwe gouw een soort loopbrug op het water gemaakt. Een jaar later werden er diverse poelen gegraven en het jaar daarop werden daar een pontje, nog een loopbrug over het water en 2 uitgeholde boomstammen waar water doorheen kon stromen, geplaatst. Het stromen van het water werd opgewekt door een zonnepaneel op een paal, die erbij werd geplaatst. Verderop werd een soort zitje gecreëerd op een aangelegd heuveltje.
In de zomers zag je hier een aantal kinderen uit Amsterdam Noord spelen.
In de winter van 2011 werden er opeens hekken om de speelplekken geplaatst.
De geruchten gingen toen al dat er vee in dit stuk natuurgebied zou komen.
In het voorjaar van 2012 kreeg de Dorpsraad van Ransdorp een stuk toegestuurd waarin het voorstel tot begrazing van de Noordse Slang stond.
In het voorstel wordt gesproken over het samengaan van een natuurlijke speelplaats voor kinderen, een honden-uitlaatterrein en het natuurbeheer laten uitvoeren door runderen, mogelijk in combinatie met een kleine kudde schapen.
De toegangshekken werden aangepast en begin juni zijn er 2 Dexter koeien losgelaten.


Dexters zijn een klein, primitief van oorsprong Iers ras. De mini-koeien danken hun naam aan een zekere heer Dexter. Deze man vestigde zich in 1750 in Ierland, dichtbij het graafschap Kerry in het zuidwesten van het groene eiland. De eerste Dexters werden in 1882 geëxporteerd naar Engeland. daar werd het ras populair parkvee van de Engelse adel. Hun makkelijk te hanteren formaat en prettige karakter hebben daar vast aan bijgedragen. 
De koeien zijn uitzonderlijk goede moeders. Zij verbergen hun kalveren vrijwel direct na de geboorte als er enige beschutting beschikbaar is. Zij produceren doorgaans voldoende melk voor twee tot drie kalveren en laten ook andere kalveren van andere koeien toe om te drinken.
Dexter koeien zijn altijd eenkleurig: of zwart, of rood of bruinachtig. Ze hebben horens die naar binnen of naar boven buigen. De dieren zijn maximaal 350 kg zwaar. Ze zijn winterhard en kunnen goed uit de voeten op wat meer drassig terrein.

maandag 9 juli 2012

Voortgang kerk Ransdorp en Stadsherstel

Samenwerking met Stadsherstel

Sinds begin dit jaar is de kerk Ransdorp een belangrijk punt op de agenda van de Dorpsraad Ransdorp. In vervolg op de druk bezochte dorpsavond begin dit jaar heeft de Dorpsraad meerdere keren overleg gehad met Stadsherstel. In eerste instantie is hier de situatie rond de huidige exploitatie van de kerk met elkaar gedeeld als ook de betekenis van de kerk voor ons dorp en de  dorpsbewoners. Uitgangspunt is dat zowel Stadsherstel als het dorp de functie en huidig bestemming van de kerk willen behouden.

Stadsherstel is op zoek naar mogelijkheden om dit resultaat te verbeteren en verwelkomt samenwerking met in- en omwonenden. Ransdorp heeft op zijn beurt baat bij een een rustige exploitatie om er zo voor te zorgen dat de kerk zijn centrale rol binnen het dorp kan blijven behouden Op deze manier verkleint ook de kans dat Stadsherstel zich genoodzaakt voelt de kerk te moeten verkopen en/of een andere bestemming aan te vragen.

Het initiatief Kerk

De eerste gesprekken met Stadsherstel hebben geleid tot het initiatief  ‘KERK’ (Kansrijke Exploitatie Ransdorper Kerk) . KERK zal als spil optreden tussen Dorpsraad Ransdorp, in-en omwonenden en Stadsherstel en bestaat primair uit bewoners van Ransdorp. KERK richt zich op de volgende 3 punten:
  • 1. KERK stimuleert het zoeken naar gebruiksmogelijkheden van de kerk voor activiteiten die door het dorp gedragen kunnen worden.  Afgezien van een betere geldelijke exploitatie is publiciteit rond en om de kerk ook een door Stadsherstel gewaardeerd resultaat.
  • 2. KERK is een voor initiatiefnemers en in-/omwonenden van het dorp een gemakkelijke toegankelijke organisatie en voor Stadsherstel een vertrouwd aanspreekpunt. Zowel voor dorpsgenoten richting Stadsherstel als andersom.
  • 3. KERK wil ook als 'filter' kunnen functioneren. Eventuele exploitatie moet wel in een goede balans staan met de omgeving en omwonenden.

KERK heeft 5 leden (Willem Nas, Martin Kat, George Prins, Luc Klaassen en Leontien Bouchier) en zal eerst een jaar functioneren en zaken met Stadsherstel uitwerken om dan samen met het dorp te evalueren en het stokje over te dragen aan enthousiaste nieuwe leden.

1e Bijeenkomst KERK - CONCLUSIE
Na de eerste samenkomst van KERK is o.a. geconcludeerd dat de kerk voldoende bekend staat als trouwlocatie, maar dat de andere (gewenste) gebruiksmogelijkheden bij relevante doelgroepen nog bekendheid en ondersteuning behoeven. We zijn op dit moment met Stadsherstel in gesprek over hoe dit kan worden gerealiseerd. Tevens beogen wij meer duidelijkheid te krijgen in de prijsstelling.


Inbreng in-en omwonenden
Het is zeer welkom als Ransdorpers initiatieven willen ontwikkelen om de exploitatie van de kerk te verbeteren. Deze activiteiten moeten wel passen binnen de indicatieve prijsstelling. Initiatiefnemers kunnen zich melden bij een van de leden van KERK om hier verder over te spreken.

donderdag 5 juli 2012

Uitkomst enquête verkeerssituatie Waterland Oost

Eind April heeft op de blog een link naar een enquête over de verkeerssituatie in Waterland Oost gestaan. Deze is door 245 mensen ingevuld en ca. 17 daarvan komen uit het postcodegebied 1028, Ransdorp.
Als je kijkt naar de uitslagen waarin je je tevredenheid of ontevredenheid kon aangeven was men over het algemeen tevreden. De meeste mensen gaven de cijfers tussen de 6 en de 8. Deze vragen gingen over veiligheid en kwaliteit van het wegennet, zowel de wandel- en fietspaden als de rijbanen.

Er waren ook nog een aantal open vragen.

Bij de vraag; welk weggedeelte/kruispunt ervaar je als fietser het het minst veilig en waarom werd de Liergouw en de Poppendammergouw veelvuldig genoemd. De onveilige situatie wordt veroorzaakt door het ontbreken van fietspaden en relatief veel, zwaar en hard rijdend verkeer. Het kruispunt Dorpsweg/ Bloemendalergouw wordt als onveilig ervaren door hard rijdend verkeer en het slechte overzicht. De Dorpsweg Ransdorp wordt ook een aantal maal genoemd vanwege de smalle straat met veel geparkeerde auto's en het verkeer, auto's vrachtverkeer en tractoren die veel te hard rijden.

Bij de vraag op welke route de meeste knelpunten worden ervaren kwamen dezelfde straten en kruispunten naar voren. Men benoemd bij deze vraag ook de slechte kwaliteit van het asfalt en de voorbij racende wielrenners. Ook de breedte van de wegen wordt als een knelpunt ervaren. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid gemotoriseerd verkeer wat je passeert als fietser.

De wandelaars zijn over het algemeen tevreden en benoemen alleen het ontbreken van wandelpaden en de snelle wielrenners als knelpunt.

Aan de automobilisten werden dezelfde vragen gesteld. De Poppendammergouw, Liergouw en het dorp Ransdorp worden als onveilig ervaren. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid verkeer die er gebruik van maakt  tezamen met de (te hoge) snelheid die er gereden wordt en de geringe breedte van de wegen en onoverzichtelijke kruispunten. De weg tussen Ransdorp en Zunderdorp is een stuk breder en volgens sommige veroorzaakt dat het racebaan effect.

Bij de vraag "waar ervaart u het grootste tekort aan parkeerruimte" werd Ransdorp meerdere malen genoemd. Een aantal oplossingen werden aangedragen, zoals een parkeerplaats buiten het dorp en het verplicht stellen van parkeren op eigen terrein. Het brengen en halen met de auto van de kinderen van de Weidevogel levert ook grote parkeerproblemen en onveilige situaties op. Niet alleen voor de voetgangers en fietsers maar indien er op die momenten een ambulance, politie of brandweer met spoed door het dorp heen moet, is dat een groot probleem.

Het gebrek aan openbaar vervoer wordt ook genoemd, met name in de weekenden.

De Dorpsraad Ransdorp hoopt natuurlijk dat het Stadsdeel Amsterdam Noord iets constructiefs gaat doen met deze uitslag. Als hier meer over bekend is wordt dit op de blog geplaatst.