zondag 6 november 2011

Het grote Sinterklaasfeest

Op zaterdag 19 november is het feest in Landelijk Noord. Sinterklaas en zijn Pieten komen dan aan in Durgerdam. Vanaf 12.30 spelen de Pietels, onze eigen Pietenband weer alle bekende Sinterklaasliedjes in de Muziektent op de Durgerdammerdijk. Als alles goed gaat komt Sinterklaas met zijn boot om 13.00 uur aan in Durgerdam. Rond 14.00 uur begint het feest in de kerk. Wegens plaatsgebrek is de kerk alleen toegankelijk voor kinderen die wonen in Landelijk Noord en/of op de OBS de Weidevogel zitten. Om ongeveer 15.15 uur is het feest in de kerk weer afgelopen en kunnen de kinderen door hun ouders opgehaald worden.




Helaas is dit het laatste jaar dat we dit, en vele andere activiteiten, kunnen organiseren. Ondanks de vele oproepen voor nieuwe vrijwilligers, heeft niemand zich gemeld.
Het kan toch niet zo zijn dat dit geweldige jaarlijkse kinderfeest na al die jaren ophoudt met bestaan?

Wat hebben we nodig?
Mensen die willen helpen met het regelen van de (Sinterklaas)boot, afzetting van het dorp, het versieren van de kerk, kopen van strooigoed, etcetera.

Wat bieden wij?
Gezelligheid voor jong en oud, dankbaar werk, hele blije kinderen en 5x samenkomen om te vergaderen.



Lijkt het u leuk om dit jaarlijkse feest te helpen organiseren of wilt u meer weten over de organisatie van dit feest en/of de kindercommissie?
Neem dan contact op met:
Doreth Porsius 0651249101, Cora ter Beek 0614299806,
Martine Kastelijn 0610301922, Meija Bosma 0611366824,
Mariette Groeneveld 0646771868 of Tine Driessen 0627106350


dinsdag 11 oktober 2011

rode kater gevonden

Vandaag, dinsdag 11 oktober, is bij Leontien en Michael op de Bloemendalergouw in de schuur een rode kat gevonden. Het is een grote rode kat die niet bang is en er doorvoed uit ziet. Opvallend zijn de kleine zwarte plekjes op zijn neus en zijn bek. De kat zit daar helemaal op zijn gemak en is niet bang, ook niet voor de hond.
Is de kat van jou of weet je van wie hij is, bel dan met Leontien en Michael; 020-4904831.


zondag 9 oktober 2011

Wist u dat.....

Alle foto's van de buurtlunch 2011 nu op de pagina staan van de "Ransdorper Buurtlunch, de foto's"...

De borden "Amsterdam" en "30km", die langs het fietspad stonden, in de nacht van zaterdag op zondag spoorloos verdwenen zijn....

Het hek en de trap bij de Ransdorper Toren nu allebei gemaakt zijn.....

Het koperdraad van de bliksemafleider van de toren weer terug geplaatst is. Van de kerk nog niet maar dat zal binnen afzienbare tijd ook vermoedelijk wel gerepareerd worden....

Dat u zich kunt abonneren op de site van Ransdorp door uw emailadres in het vakje rechts "abonneer je op de site" in te vullen, klik op "submit" en volg de paar stappen die je daarna nog moet doen. Iedere keer als er een nieuw bericht wordt geplaatst krijgt u daar een melding van....

Er op 25 september  's morgens vroeg, een luchtballon in het weiland van de fam. Breedijk aan de Bloemendalergouw is geland.....

maandag 3 oktober 2011

Ransdorper Buurtlunch 2011

Zondag 25 september  was alweer de 5de Ransdorper Buurtlunch.  Al vroeg in de ochtend werd er druk gewerkt op het “Overkantje” om alle kraampjes voor het eten en drinken en de lange tafels neer te zetten.
Om half één werd de lunch geopend met een speech van het buurtlunchcomité. De tafels stonden al aardig vol met allerlei salades, hartige en zoete gerechten.
Voor de kinderen stond er een tafeltennistafel, een luchtkussen c.q. glijbaan en kon je je gezicht laten schminken en was er aan het eind van de middag ijs!
Mede dankzij het weer was het al heel snel druk en gezellig. Kortom het was weer een geslaagde middag waar je toch weer met alle dorpsgenoten kon bijpraten of voor sommige, als nieuwe bewoners van Ransdorp, een ontspannen manier om kennis te maken met je nieuwe buren, in de breedste zin van het woord.

Buurtlunchcomité, bedankt voor deze geslaagde en gezellige middag.


Alle gevonden voorwerpen zijn inmiddels opgehaald.


Op de pagina van de Ransdorper Buurtlunch komen nog meer foto's te staan. Heeft u nog leuke foto's, mail deze naar dorpsraadransdorp@gmail.com en ze worden op de site geplaatst.



Uitslag enquete nieuwe buurtbus

De enquete over de nieuwe buurtbus is alweer enige tijd geleden gesloten en aan de nieuwe bussen zijn we helemaal gewend. Ik ben blij met de bussen want ze zien er mooi uit en als ze langs mijn huis rijden blijft alles stil in de kast staan.

De uitslag van de enquete is als volgt;
31% vindt de kleinere bussen veiliger
56% is blij met de nieuwe buurtbus maar vindt het jammer dat ze na 20.00 uur niet meer rijden.
18% heeft begrip voor de bezuinigingen van het GVB.

Op zeer korte termijn komt er een nieuwe enquete op de site.

maandag 5 september 2011

Mooie borden deel 2

Bij mooie borden deel 1 heb ik mij verbaasd over met welke snelheid je met de fiets het dorp in mag rijden. In de weken na de plaatsing is het bord met de "snelheidsbeperking" al meerdere malen omgedraaid. Je mocht toen op het fietspad slechts 30 km per uur en binnen de bebouwde kom een stukje harder...
Als je de borden vanuit een ander standpunt bekijkt kunnen we concluderen dat als je Ransdorp (?) vanaf het fietspad in rijdt ons dorp geen Ransdorp heet maar Amsterdam. Als je het dorp vanaf de Nieuwe Gouw in rijdt heet het gelukkig nog wel Ransdorp. 
Al met al een verwarrende zaak en naar mijn mening een nutteloze vorm van horizonvervuiling.

vrijdag 12 augustus 2011

Mooie borden....?






Deze borden zijn gistermiddag gesignaleerd. Ze staan aan de kant van de Toren. De gemeente Amsterdam is schijnbaar bang dat de fietsers harder dan 30 km het dorp in komen rijden.
Brommers mogen er namelijk niet komen, het is echt een fietspad.
Ik denk dat we gevaarlijke toestanden krijgen als de fietsers werkelijk met 30 km per uur de brug over gaan....





donderdag 14 juli 2011

Ransdorper Buurtlunch


Zondag 25 september wordt alweer voor de 5de keer de Ransdorper Buurtlunch gehouden. Tijdens deze lunch, die bij goed weer gehouden zal worden op het "overkantje",  is iedereen uit Ransdorp welkom. Op een ontspannen en gezellige wijze kan een ieder elkaar  treffen en spreken.

Tafels, stoelen, bestek, drank en brood is aanwezig.  Iedereen brengt een gerecht voor 4-6 personen mee. Dit mag een hoofdgerecht, tussengerecht of nagerecht zijn. Alle gerechten worden verzameld en als buffet uitgestald zodat men kan kiezen en genieten van elkaars gerechten. Tijdens de lunch zal er gezellige muziek zijn. 

Voor de kinderen zijn er diverse leuke activiteiten. 






Mocht het weer niet optimaal zijn dan wijken we uit naar een nabijgelegen locatie. Vorige jaar konden we terecht in de stal van Boer Kuiper, de Dikhoeve
Aanmelden voor de lunch is niet nodig. Hoe meer mensen, hoe geslaagder het feest! Dus tot 25 september om 12.30 uur.



Het Ransdorper Buurtlunch comité: Carla de Leeuw, Hannah Cardinaal, Inge Simon, Pauline Janssen, Marieke Zwolsman en Ine de Haas.

zaterdag 11 juni 2011

Buslijn 30 en 31

Eerst een stukje geschiedenis...
Al in 1930 werden de landelijke dorpjes in het noorden van de gemeente Amsterdam met een busdienst verblijd. Onder de letter M reden in feite drie lijnen die allen begonnen op de hoek van de Nieuwendammerdijk en de Meeuwenlaan. Eén reed via Schellingwoude naar Durgerdam, één reed langs de Buikslotermeerdijk naar Zunderdorp en eentje via Schellingwoude en de Liergouw naar Ransdorp. Als gevolg van de crisis werden de lijntjes in 1932 alweer opgeheven.

Na de oorlog lag het initiatief bij de firma Enhabo uit Landsmeer, die opende in 1949 een lijn naar Ransdorp via Durgerdam. In 1966 werd deze lijn doorgeschoven naar het GVB. Deze lijn begon op het Purmerplein en reed via de Monnikendammerweg naar het einde van de Schellingwouderdijk. Al snel, in juni, werd de lijn verlengd naar Ransdorp. Heen reed de bus via Durgerdam en terug via de Liergouw. In oktober volgde weer een verlenging, nu aan de andere kant: de lijn begon voortaan op de IJdoornlaan bij de Dijkmanshuizenstraat en reed dan via de Volendammerweg naar de Monnikendammerweg. Een maandje later werd het volgende dorp bereikt: Holysloot, ook reed de bus nu in twee richtingen via Durgerdam en dus niet meer over de Liergouw. In 1969 werd het laatste dorp aan de lijn geregen: Zunderdorp. Vanuit Zunderdorp reed de lijn via de Zunderdorpergouw en Beemsterstraat naar de IJdoornlaan en zo verder naar Holysloot. Het exploitatieve eindpunt lag nu op het Waterlandplein, waar de lijn even stilstond. Vanaf 1973 reed de lijn, komende vanuit Zunderdorp, via de IJdoornlaan en Th. Weeversweg naar de Werengouw, waardoor ook het Buikslotermeerplein bediend werd.

In Zunderdorp werd in eerste instantie in het dorp geëindigd, maar vanaf 1974 werd door het dorp gereden en lag het eindpunt in het gehuchtje 't Voorwerf. In 1975 werd dat verwisseld voor het andere gehucht wat boven Zunderdorp ligt: 't Nopeind.

In 1978 kreeg de lijn een ander nummertje: het werd nu lijn 90. Vanaf 1982 werd nog slechts richting Holysloot door Schellingwoude gereden, de andere kant op reed de bus over de Zuiderzeeweg. In 1984 kreeg de lijn toch weer het oude nummer 30. Sinds 1991 rijdt de lijn niet meer direct van de Schellingwouderdijk naar de Durgerdammerdijk, maar wordt omgereden via de Liergouw, om een overstap te kunnen bieden op de kruising met de Zuiderzeeweg op de bus over de Schellingwouderbrug.

In 2006 werd de lijn geknipt en iets verlegd. Lijn 30 werd een lijn Holysloot - Ransdorp - Durgerdam - Schellingwoude - Werengouw - Buikslotermeerplein. De andere tak kreeg het nummer 31 en rijdt Zunderdorp - Beemsterstraat - IJdoornlaan - Buikslotermeerplein. De lijnen zijn exploitatief nog wel gekoppeld, maar er zit een pauze op het Buikslotermeerplein tussen.

De toekomst.......
Het GVB verwacht eind juni nieuwe bussen in te zetten op de lijnen 30 en 31. De oude bussen worden vervangen door kleinere bussen die flexibeler en lichter zijn dan de huidige. Hierdoor zijn ze vel veiliger en geschikter voor de krappe wegen en dijken in Landelijk Noord. Tot eind vorig jaar reden de bussen als Stop & Go bus over de Prinsengracht. De bussen zijn zijn aangeast voor Landelijk Noord en biedt plaats voor ca. 14 personen en is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.




Vanwege de bezuinigingsmaatregelen heeft de Stadsregio Amsterdam besloten dat de lijnen 30 en 31 's avonds na 20.00 uur en in het weekend vanaf eind 2011 worden opgeheven. De reden is dat de vraag naar openbaar vervoer in deze tijdvakken bijzonder laag is. Stadsregio Amsterdam is wel bereid om een buurtbus te faciliteren als de bewoners zich daartoe willen organiseren.

De buurtbus......
Een buurtbus is een buslijn die door een vrijwilligersgroep wordt bestuurd en onderhouden. Het materieel wordt doorgaans beschikbaar gesteld door de plaatselijke vervoersmaatschappij en er zijn aparte vervoersbewijzen en tarieven.






Tijdens het Bestuurlijk Overleg tussen CDR en Stadsdeel Noord zijn deze bezuinigingen besproken en blijft als punt op de agenda staan.
Heeft u naar aanleiding van dit bericht suggesties of opmerkingen dan kunt u deze doorgeven aan de Dorpsraad of de CDR.
U kunt ook uw mening kenbaar maken door de bovenstaande enquette in te vullen.

vrijdag 27 mei 2011

Abonnement op de site

Er is een nieuw item aan de site toegevoegd.
Wil je een email krijgen als er een nieuw bericht op de site is geplaatst?
Vul bij "abonneer je op de site" je email adres in en klik daarna op "submit".
De rest wijst zich vanzelf.

vrijdag 20 mei 2011

Uitslag enquette Dorpshuis de Beke

De laatste enquette over het gebruik van Dorpshuis de Beke is heel goed bezocht.
Niemand vindt dat de Beke er alleen voor de OBS de Weidevogel is. 8% zegt dat de Beke er voor zowel de dorpsbewoners als de school is. 20% vindt dat het gebruikt moet worden door de dorpsbewoners en hun verenigingen. 72% vindt dat zowel de dorpsbewoners en hun verenigingen en de school in overleg de Beke moeten kunnen gebruiken maar dat ook de Kerk beschikbaar wordt voor het dorp en hun verenigingen.

De volgende stelling verschijnt binnenkort.....

maandag 11 april 2011

Loslopende hond

Vandaag is er een loslopende, zeer bange hond gesignaleerd. 's Morgens liep de hond op het fietspad langs de Nieuwe Gouw. Anita Smit en haar zoon heeft een aantal keren geprobeert de hond naar zich toe te lokken. 's Middags liep de hond op de Nieuwe Gouw/Poppendammergouw. Anita en d'r zoon en ik zijn er rustig achter aan gegaan maar het arme beest was te bang om naar ons toe te komen. Zelfs een verse leverworst kon de hond niet verleiden. Uiteindelijk hebben we de pogingen om hem/haar te vangen gestaakt en is hij/zij in een weiland achter gebleven. In overleg met de Dierenambulance heb ik later in de middag nog een poging gewaagd en nu mijn honden als "lokmiddel" ingezet. Helaas is de hond te bang, ook voor zwarte honden en is ze uiteindelijk een hele brede sloot, welke naar het Ransdorper Die gaat, over gezwommen. Ze loopt nu in de weilanden die grenzen aan de renbaan van Ordas. Misschien is ze door mogelijke honger, de komende dagen wel toegankelijk. Het telefoonnummer van de Dierenambulance is 020 6262121. De foto die ik bij dit bericht heb geplaatst is een gelijkenis.

donderdag 31 maart 2011

Noordse slang

De Noordse slang is een klein natuurgebied tussen Ransdorp en Zunderdorp. In dit natuurgebied zijn de laatste jaren allerlei werkzaamheden geweest. Zo is er een houten brug op het water gemaakt en zijn er diverse waterpartijen gegraven. Stadsdeel Noord wil van dit gebied een avonturenspeelplaats voor kinderen maken. De afgelopen maand zijn er daarom weer nieuwe atributen geplaatst.
Er is een pontje, een hangbrug waar, als je er over heen loopt echt je voeten niet droog houdt, en een waterverloop door uitgeholde boomstammen.
Er was sprake van dat het een aanlijngebied voor honden zou worden maar door akties van diverse hondeneigenaren is dat van de baan.

Om jullie toch een beeld te geven van deze leuke speelplaats heb ik een aantal foto's gemaakt en een plattegrond bijgevoegd.

noordse slang, alle foto's








donderdag 17 maart 2011

Uitslag enquete wegen In en rondom Ransdorp

Deze enquete is goed bezocht. Men is van mening dat de wegen opgeknapt moeten worden. 70% wil dat zowel de wegen als de kanten goed opgeknapt gaan worden. 11% wil de wegen opnieuw geasfalteerd hebben. 11% vindt gaten dichten voldoende en 8% geeft er de voorkeur aan de wegen te laten zoals het is omdat men dan minder hard rijdt.
Zeer binnenkort komt er een nieuwe enquete op de site waar iedereen weer op kan stemmen.

donderdag 3 maart 2011

Ontwikkelingen rondom het gebruik van Dorpshuis de Beke

Het is waarschijnlijk bij veel van onze dorpsgenoten bekend dat er grote onzekerheid is omtrent het gebruik van het Dorpshuis de Beke ten behoeve van dorpsactiviteiten.
Zeer tot onze spijt moeten we constateren dat na de recente verbouwing van de school en het Dorpshuis er overdag geen ruimte en tijd meer is voor de dorpsactiviteiten in de Beke. Dit vanwege de tussentijdse opvang en de verlengde schooldag tot 17.00 uur.
Dat betekent dat er voor praktisch alle dagactiviteiten zoals: de ouderensociëteit, de gymnastiek, de yoga, de creatieve lessen en de muzieklessen voor het leerlingenorkest van de Harmonie, geen mogelijkheid meer is in het Dorpshuis.
Dit heeft tot veel commotie geleid en men vraagt zich in alle dorpen van Landelijk Noord af wat er van het sociale en culturele leven, waar de bewoners zich tientallen jaren voor hebben ingezet, nog over zal blijven in de toekomst.
In november is er een extra vergadering geweest van de Beheerscommissie met alle verenigingen die gebruik maken van de Beke  en mevr. Spaander van Stadsdeel Amsterdam Noord afd. Onderwijshuisvesting. Op deze avond hebben alle partijen het belang van hun gebruik van de Beke kunnen benadrukken. Fridus Vis heeft de historie vanaf de oprichting van het Dorpshuis de Beke op een zeer volledige wijze uiteen gezet. Er is een uitgebreide gebruikerslijst samengesteld en er zijn een aantal afspraken gemaakt. Totdat er geen duidelijkheid is omtrent de nieuwe regelgeving blijft de situatie hetzelfde.
De Dorpsraad Ransdorp heeft mede namens de Beheerscommissie en de CDR, een brief gestuurd naar de  wethouders, de heren Diepenveen en Paquay en mevr. Van Berkum, waarin zij haar zorg uit over de ontstane situatie en vraagt om een oplossing voor het gebruik van de Beke die zowel facilitair en financieel voor de Beheerscommissie haalbaar is.
Woensdag 16 maart om 20.00 uur is er een nieuwe vergadering van de Beheerscommissie met de verenigingen en het Stadsdeel Amsterdam Noord. De vergadering vindt plaats in de Beke. Heeft u belangstelling, u bent welkom!

zondag 13 februari 2011

De Waterlandse Melkschuit

Een bijna vergeten geschiedenis van het Waterland boven het IJ wordt op de tentoonstelling 'De Waterlandse Melkschuit' aan u getoond en uitgelegd in een fraai boek van de hand van Anton Wegman.
Met deze Waterlandse Melkschuit is drie eeuwen lang verse melk over het IJ gevaren vanuit Ransdorp, Zunderdorp, Oostzaan, Ilpendam, Watergang en Broek in Waterland naar de stad Amsterdam. Weer of geen weer, de verse melk moest naar de stad worden gebracht. De boten waren het bezit van een groep zogenaamde staffersboeren. Het woord staffersboer is een verbastering van stadsvaartsboeren. In 1840 voeren er drie melkschuiten vanuit Ransdorp: de schuit van Hendrik Pauws & Co, die van Dirk Appel & Co en die van Adrianus Hoeve & Co. De schuit van Hoeve was de kleinste en die betaalde slechts vier cent 'kaaigeld' per dag terwijl de anderen acht cent moesten afdragen aan het havenkantoor in de Schreierstoren in de stad. Uit Zunderdorp voeren er twee schuiten op Amsterdam genaamd: 'Nopeind' en de 'Vereniging'. De laatste melkschuiten verdwenen in 1908. het waren 'De Jonge Willem Dekker' en 'de Nieuwe Kaai' die van Dirk en Arend Honingh en Willem Korstman waren.
De schuiten hebben in de loop van de eeuwen verschillende afmeerplekken gehad in Amsterdam. De laatste jaren voeren zij naar de Prins Hendrikkade waar zij een vaste ligplaats hadden voor de Sint Nicolaaskerk. Ook de Oostzaanse boeren voeren met verse melk naar de stad en hadden hun vaste ligplaats aan de melkmarkt langs de Brouwersgracht; daar is nog steeds de smalle 'Melkmeisjesbrug'.

dinsdag 8 februari 2011

Uitslag enquete strooibeleid Landelijk Noord

De afgelopen anderhalve maand heeft er een enquete over het strooibeleid in Landelijk Noord op de site gestaan.
60% van de stemmers was geheel tevreden over de begaanbaarheid van de wegen in en om Ransdorp.
30% was wel tevreden over de wegen, maar niet over de fietspaden.
Slechts 10% vond de wegen te glad.
Uit bovenstaande uitslag kunnen we concluderen dat de wegen in de winterperiode goed berijdbaar worden gehouden. Een aandachtspunt zijn de fietspaden.

woensdag 5 januari 2011

Uitnodiging van de Centrale Dorpenraad Landelijk Noord

Op donderdag 27 januari houdt de centrale Dorpenraad zijn jaarlijkse plenaire vergadering en nodigt hiervoor alle inwoners uit Landelijk Noord uit. Ook als u geïnteresseerd bent in het gebied en zijn bewoners bent u van harte welkom.

De avond begint om 19.30 met het officiële gedeelte waarna vanaf 20.30 uur een lezing wordt gehouden over "Wat houdt een dorp leefbaar en vitaal?" door Dr Frans Thissen van de Universiteit van Amsterdam. Tevens is Ds Rieks Hoogenkamp, predikant te Zuiderwoude, uitgenodigd. Hij is één van de initiatiefnemers van de inburgeringscursus voor stadsmensen.

Hoe staat het eigenlijk met de leefbaarheid in onze dorpen?
Kan alles bij "het oude" blijven of raakt het dorpsleven gemoderniseerd en hoe doe je dat dan zonder het dorpsgevoel te verliezen?
Moeten de nieuwkomers zich aanpassen of de originele bewoners veranderen en wat kunnen de dorpsraden hierin betekenen?
De Centrale Dorpenraad wil graag met u  van gedachten wisselen over dit onderwerp en wij hopen u daarom te verwelkomen op deze interessante avond!!

Lokatie: Jeugdgebouw Zunderdorp, Achterlaan 3 in Zunderdorp